GeOpus

geopus_save

Dé CAD applicatie voor de landmeter, topograaf en ingenieur.

NIEUW : GeOpus, het verwerken van meetgegevens was nog nooit zo eenvoudig !

De behoeften van landmeters, ingenieurs, topografen en projectleiders voor het verwerken van meetgegevens zijn heel divers.  Met de modulaire GeOpus applicatie beschikt u over alle mogelijke tools binnen uw vertrouwde CAD omgeving, AutoCAD (full version of verticale producten) en BricsCAD (minimum PRO vereist). GeOpus is een samenstelling van door de jaren heen ontwikkelde functies:

  • GeOpus leest rechtstreeks uw XML files, geen veldboek conversie noodzakelijk. De nieuwste Captivate software van LEICA biedt de gebruiker bovendien zeer interessante mogelijkheden, GeOpus verwerkt rechtstreeks het Captivate lijnwerk en maakt bovendien gebruik van de op uw toestel gedefinieerde codelijst (met de lijnstijlen, kleuren, lijndiktes…) ! U hoeft in GeOpus bijgevolg zelfs geen codetabel of template te definiëren in de CAD omgeving. GeOpus koppelt tevens eventuele geregistreerde foto’s aan de gemeten punten. Dankzij het gebruikmaken van XML kan u via de GeOpus Tooltip ook over veel meer puntinformatie beschikken (o.a. ook kwaliteit van de gemeten punten).
  • GeOpus gebruikers van het eerste uur herinneren zich wellicht de rechtstreekse import van meetgegevens in GeOpus. Deze methode is vanaf heden weer beschikbaar en hoe ! GeOpus leest TPS en/of GPS tekst bestanden (tab, komma of puntkomma gescheiden) inclusief code. Het codeprotocol laat u toe loodlijnen, parallelle lijnen, haakse hoeken, (gealigneerde) tekst, offsets, verlengingen, intersecties enz… te genereren. Eventuele coderingsfouten worden duidelijk gerapporteerd en indien gewenst ook gevisualiseerd in de tekening. Met GeOpus maakt u via TXT bestanden op de meest eenvoudige manier complete tekeningen op het terrein.
  • Editeer foutieve feature codes in de tekening, GeOpus past alle objecteigenschappen van de lijnen en symbolen automatisch aan.
  • Eenvoudig zoeken naar fouten in de meetfile: selecteer een meetpunt in de tekening en GeOpus opent automatisch uw TXT bestand op de meetlijn, vervolgens kan u het bestand syncroniseren met de tekening.
  • volledig herwerkte en dialoog gestuurde uitzetfuncties (met import naar uw toestel via XML of TXT). Nieuw is ook het gebruik van BricsCAD/AutoCAD tables en dynamische coördinaten annotatie.
  • volledig nieuwe en snellere DTM functies, selecteer nu in één tijd willekeurige 3D objecten (points, lines, lwpolylines en 3D polylines) op layer niveau. Bij het maken van een DTM controleert de functie geselecteerde objecten op duplicaten, kruisende breeklijnen en hun dimensie.
  • met de nieuwe QUICKVOL functie kan u het volume van gemeten stocks berekenen binnen 1 (één) seconde !

GeOpus is de ideale tool voor het werken op verplaatsing, met één ribbon heeft u de belangrijkste functionaliteiten onmiddellijk ter beschikking.

GeOpus gegevensverwerking/import&export/tekenen/cadmap

De module gegevensverwerking is de basismodule en biedt de gebruiker naast een systeem van code-interpretatie talrijke topografische teken- en rekenfuncties.
Ruwe meetgegevens of bestanden met coordinaten afkomstig van electronische veldboeken of totaalstations (o.a. LEICA/WILD, TOPCON, ZEISS, PSION, SOKKIA, NIKON, GEODIMETER, TRIMBLE) worden door GeOpus in geen tijd, door middel van code-interpretatie, rechtstreeks verwerkt tot tekeningen.
GeOpus kan zowel twee- als driedimensionale tekeningen genereren. Een bijzondere eigenschap van GeOpus is dat het de voordelen van 3D objecten koppelt aan deze van 2D objecten. Zo is het mogelijk van een 2D tekening een driedimensionaal terreinmodel te berekenen. Het converteren van 2D tekeningen naar 3D (en omgekeerd) behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Voor het importeren van de CADMAP shape files en hun objectdata hoeft U niet eerst scripts te maken, batch files uit te voeren, bestanden te extracten of laat staan alle gegevens van de CD’s te copieren. U start gewoon de importfunctie in GeOpus en via een eenvoudig browse venster kan U de gegevens van alle planbladen razendsnel per gemeente, afdeling of sectie in bulk importeren. Het browse venster toont echter geen NISCODE’s maar de werkelijke gemeentenamen, afdelingen en secties ! Makkelijker kan het echt niet.

GeOpus profielen

Door middel van de profielen module beschikt U over een bijzonder krachtige en gebruiksvriendelijke tool om lengte- en dwarsprofielen te genereren. U kan profielen genereren op basis van een samenstelling van 2D, 2,5D en 3D punten en lijnen en uiteraard ook op basis van terreinmodellen (DTM). U bepaalt bovendien zelf hoe alle elementen in de lengte- en dwarsprofielen getekend moeten worden.

GeOpus DTM

De module DTM (Digitale Terrein Modellen) laat U toe terreinmodellen, hoogtelijnen of gekleurde hoogtekaarten te genereren en volumes te berekenen. De gebruiker kan het model bepalen door vrije selectie van punten, breeklijnen en grenslijnen. Het berekenen van cubaturen (volumebalans) tussen de verschillende modellen of ten opzichte van een willekeurig referentievlak vereist geen complexe bewerkingen. Het snel berekenen van stock volumes is kinderspel in GeOpus.LT_DTM_contours

GeOpus GRB controle

Het topografisch landschap in Vlaanderen is momenteel door een aantal initiatieven van het AGIV volledig hertekend. GeOpus beschikt reeds enkele jaren over een door het AGIV gevalideerde controle module. Doch deze module biedt echter veel meer dan alleen controle, handige tekentools zullen uw werk heel wat vereenvoudigen. Met GeOpus bent U reeds voorbereidt op de topografie van de 21ste eeuw. GeOpus is aangepast naar de nieuwe norm die inging vanaf januari 2015.

GeOpus Ontwerp

Met de module ontwerp beschikt U over een compleet arsenaal aan functies om uw wegen en riolering te ontwerpen. Ontworpen riolering in grondplan wordt automatisch gegenereerd in uw lengteprofiel.

GeOpus Riolering

Met de module riolering beschikt U over de mogelijkheid om lengte- en dwarsprofielen te genereren van uw rioleringsprojecten.


Elke functionaliteit aanwezig in GeOpus LT is ook beschikbaar in de GeOpus modules. GeOpus LT is een bundeling van de meest populaire functies maar meestal met enkele beperkingen. GeOpus verwerkt niet enkel coördinaten bestanden (in TXT of XML) maar ook ruwe meetgegevens (hoeken en afstanden).